Löparskador

Förebygg och Behandla med Expertis från Naprapatmästarna

Oavsett om du är en erfaren löpare som förbereder dig för ditt nästa maraton, eller en nybörjare som just har upptäckt glädjen i löpning, är risken för skador alltid närvarande. På Naprapatmästarna, centralt belägen, står vi redo att stötta dig genom alla säsonger. Vi erbjuder expertkunskap och behandling för att både förebygga och hantera löparskador, så att du kan fokusera på din prestation och njuta av varje löpsteg, året om.

I den här artikeln kommer du att få en djupgående inblick i de vanligaste löparskadorna, varför de uppstår och hur de bäst behandlas och förebyggs. Vi går igenom allt från patellofemoralt smärtsyndrom till meniskskada, och ger dig naprapatens bästa tips för att hålla dig skadefri. Läs vidare för att utforska hur du kan optimera din löpträning, förbättra din teknik och stärka din kropps motståndskraft mot skador. Välkommen till en värld där löpning och välbefinnande går hand i hand!

Varför Uppstår Löparskador?

Varför vi skadar oss är multifaktoriellt. Det är alltid en kombination av flera faktorer som spelar roll i just din skada. Därför är det viktigt att tänka på helheten av sin hälsa när man undrar varför man skadat sig. Hur har din stress sett ut, sömn, återhämtning, kost osv. Löparskador är nämligen mestadels överbelastningsskador, som uppstår då en vävnad utsätts för mer belastning än vad den klarar att återhämta sig ifrån.

De Vanligaste Löparskadorna

Mellan 80 och 90 procent av alla löparskador drabbar knä, underben, vrist eller fot. Här på TNT Kliniken vill vi ge dig en översikt över de mest frekventa löpningsrelaterade skadorna och hur du kan identifiera dem:

PFSS – Patellofemoralt Smärtsyndrom

Detta syndrom kännetecknas av diffusa smärtor på framsidan av knäskålen eller smärta som upplevs komma innanför knäskålen. Smärtan förvärras ofta vid aktivitet, särskilt när du går nerför trappor eller sitter på huk. Det är även vanligt med smärta som uppkommer efter en längre stund i sittande med böjda knän.

Löparknä

Om du har löparknä är det vanligt att uppleva smärta på utsidan av knät. Denna skärande smärta uppkommer under träningspasset och tenderar att öka över tid.

Hälseneinflammation

Denna skada kännetecknas av smärta i hälsenan vid belastning. Du kan också känna dig stel i hälsenan, fotleden och vaden, även i vila. En svullen, kännbar knöl på hälsenan, några centimeter ovanför hälen, kan också uppstå.

Benhinneinflammation

Med benhinneinflammation kan det göra ont på insidan eller framsidan av underbenet. Benen kan kännas stela när du ska gå efter att du har suttit stilla en stund, och de första stegen brukar göra ont.

Hälsporre/Plantar Fasciit

Symtomen på plantar fasciit är primärt belastningssmärta under hälen eller på insidan av hälen. Vid långvarig belastning av fötterna intensifieras smärtan, och morgonstelhet eller morgonsmärta är vanligt.

Meniskskada

Meniskskada kännetecknas av smärta på insida eller utsida knäled. Knät kan låsa sig och göra ont när du sitter på huk eller vrider det. Svullnad av knäleden kan förekomma om en inflammation i knät förekommer.

På Naprapatmästarna är vi specialiserade på att behandla dessa och många andra löprelaterade skador. Vårt team av erfarna naprapater arbetar tillsammans med dig för att skapa en individuell behandlingsplan och hjälpa dig att återhämta dig snabbt och effektivt.

Behandling av Löparskador på Naprapatmästarna

På Naprapatmästarna erbjuder vi en rad behandlingar för löparskador, inklusive stötvågsbehandling, nålbehandling och manipulation. Dessa smärtlindrande behandlingstekniker som fokuserar på att behandla det smärtsamma området kombineras bäst med rådgivning, rehabprogram samt övriga livsstilsförändringar för bästa resultat.

Förebygga och Förhindra Löparskador

För att förebygga löparskador är det viktigt att successivt öka mängden av belastning och vara extra försiktig när man börjar med en ny träningsform eller gör förändringar i en befintlig träningsform. Om du märker tecken på skada, korta ned passen, minska löpträningen eller byt ut löpningen mot en alternativ träningsform.

Löpanalys på Naprapatmästarna

Om du misstänker att bristande löpteknik kan vara delaktig i varför du får upprepade löparskador kan en löpanalys genomföras med oss på Naprapatmästarna. Genom förändrad löpteknik kan du få ett mer energieffektivt löpsteg, och de samlade biomekaniska krafterna över fot, vrist, knä, höft och rygg distribueras annorlunda, vilket kan vara skillnaden mellan upprepade skador och skadefrihet.

Sammanfattning

Löpning är en fantastisk form av motion som erbjuder en mängd hälsofördelar, men det är också viktigt att vara medveten om och förebygga potentiella skador och erbjudit insikt i hur de uppstår, identifieras och behandlas. Vi är dedikerade till din hälsa och välbefinnande, och vårt team av erfarna naprapater är här för att stödja dig genom varje steg av din löparresa. Genom att förstå de olika typerna av löparskador och hur man effektivt kan förebygga och behandla dem, kan du njuta av en säker, hälsosam och givande löpupplevelse året runt. Tveka inte att kontakta oss på Naprapatmästarna för personlig rådgivning och behandling, anpassad efter dina unika behov och mål. Tillsammans gör vi löpning till en källa till glädje och styrka i ditt liv!

Föregående
Föregående

Bästa Massagen i Stockholm?