Ont i Ljumsken? Bästa tipsen från din Naprapat

Att uppleva obehag eller smärta i ljumsken är något som både idrottare och icke-idrottare kan stöta på. På TNT Kliniken i Stockholm, där vi specialiserar oss på naprapati, massagebehandling & träning, är vi väl förberedda att hjälpa dig hantera och återhämta dig från ljumsksmärta. I denna artikel kommer vi att utforska de vanligaste orsakerna till ljumsksmärta, de symtom du kan uppleva, och hur vi på TNT Kliniken kan hjälpa dig på vägen mot återhämtning.

Orsaker till Ljumsksmärta

Ljumsken är området där buken möter låret, och smärta här kan orsakas av en mängd olika faktorer. Vanligtvis associeras ljumsksmärta med överansträngning eller skada på musklerna, särskilt adduktormusklerna som hjälper till att föra benen samman. Andra muskler i området, som höftböjarna, kan också vara involverade.

Sträckning eller Överbelastning

En sträckning eller överbelastning av ljumskmusklerna kan ofta orsaka smärta. Om du har sträckt dig, är det första steget att vila från belastning. På TNT Kliniken behandlar vi sträckningar genom att använda olika tekniker för att hjälpa leder och muskler att fungera och läka bättre. För att komplettera din behandling kan vi också rekommendera specifika övningar som du kan göra hemma.

Höftledsproblem

Höftleden kan också vara en källa till ljumsksmärta, särskilt hos idrottare som belastar höften mycket. Irritation, artros eller broskskador i höftleden kan alla orsaka smärta i ljumsken. Vi på TNT Kliniken använder olika justeringstekniker, mobiliseringstekniker, träning, och muskelbehandling för att förbättra höftledens funktion och minska smärtan.

Inflammation

Inflammation är kanske mer ovanlig, men den kan fortfarande vara en orsak till ljumsksmärta. Inflammatoriska tillstånd bör undersökas av en läkare, men behandlingen kan variera beroende på den underliggande orsaken. Vilan är oftast det första steget i behandlingen av inflammation.

Utvärdering och Behandling

För att erbjuda effektiv behandling börjar vi alltid med en grundlig utvärdering för att identifiera de strukturer som är involverade och andra möjliga bidragande faktorer till smärtan. Baserat på våra fynd utformar vi en individuell behandlingsplan som syftar till att återställa normal funktion och minska smärtan. Vi använder en kombination av manuell behandling, inklusive ledjusteringar, muskelbehandling och medicinsk akupunktur, tillsammans med specifik träning och rehabilitering för att hjälpa dig återfå din rörlighet och komfort.

Rehabilitering och Hemövningar

Rehabiliteringsprogrammet kommer att variera från person till person, men vi kommer att rekommendera övningar som hjälper till att stärka och sträcka musklerna i och runt ljumsken. Till exempel kan sittande 90-gradersövningar, dubbla höftlyft höftböjaresträckningar och coopenhagen vara mycket effektiva.

Sammanfattning

Ljumsksmärta kan vara mycket besvärlig, men med rätt behandling och rehabilitering kan du snabbt vara på väg mot återhämtning. På TNT Kliniken i Stockholm är vi här för att hjälpa dig genom varje steg på din återhämtningsresa. Vare sig du är en idrottare som har överbelastat musklerna eller någon som upplever ljumsksmärta på grund av andra orsaker, är vår expertis inom naprapati, träning och massage här för att hjälpa dig.

Övningsrekommendationer:

  1. Sittande 90-Gradersövningar:

    • Sitt mot en vägg med 90 graders vinkel i höft och knä.

    • Använd hälarna som primär kraftkälla för att bibehålla ställningen.

    • Upprepa övningen i två minuter.

  2. Dubbla Höftlyft:

    • Ligg på rygg med benen böjda i 90 graders vinkel.

    • Spänn sätesmusklerna, lyft bäcken och nedre del av ryggen från golvet.

    • Aktivera högra och vänstra sätesmusklerna växelvis 10-20 gånger innan du återgår till ursprungspositionen.

  3. Höftböjaresträckningar:

    • Börja i en ”backhoppningsnedslag”-position med något mjukt under knät.

    • Spänn sätesmusklerna på det bakre benet och skjut höften framåt.

    • Håll positionen i en minut.

  4. Copenhagen Adduction Exercise:
    Positionering:

    • Börja med att ligga på din sida med armbågen direkt under axeln. Fötterna ska vara ihop.

    • Placera den övre foten på en bänk eller en upphöjd yta. Den nedre foten ska hänga fritt under bänken.

Utförande:

  • Lyft upp höften från marken genom att pressa den övre foten mot bänken och använda styrkan från dina adduktorer på det nedre benet.

  • Håll kroppen rak från huvud till häl, och se till att höften inte sjunker ner.

  • Håll positionen i några sekunder.

Nedre fas:

  • Sänk långsamt ner höften tillbaka till startpositionen utan att helt röra marken.

  • Upprepa övningen det rekommenderade antalet repetitioner.

Byt sida:

Föregående
Föregående

Artros? Bästa tipsen från din Naprapat

Nästa
Nästa

Axelsmärta